grudnia 25, 2017

Przepis: Domowy Chlebek

Pewnie większość z was chciałaby mieć w domu codziennie świeży chlebek , z tym przepisem jest to całkiem proste .
Dodatkowo, własny chlebek ma wiele zalet, zatem zacznijmy od nich :)



















1. Zapobiega chorobom serca
Jedzenie pieczywa ma tę korzyść, że znajdują się w nim kwasy nienasycone kwasy tłuszczowe oraz naturalne przeciwutleniacze chronią naczynia krwionośne i zapobiegają ich zwężaniu.
Szczególnie spożycie pełnoziarnistych produktów przekłada się na zmniejszenie ryzyka dolegliwości serca. Są one bogatym źródłem wielu składników odżywczych, takich jak: substancje mineralne (wapń, magnez, potas, fosfor, selen, mangan, cynk, żelazo), witaminy (szczególnie z grupy B i E), związki fenolowe, fitoestrogeny. Związki te posiadają ważne funkcje biologiczne, które jako całość mogą się przyczynić do zmniejszenia ryzyka choroby wieńcowej.

2. Chroni Jelita
Okazuje się, że spożywanie białego chleba produkowanego z mąki pszennej znacząco zwiększa liczbę „dobrych bakterii” w jelitach. Pokrywają one nabłonek jelitowy i stają się barierą dla bakterii chorobotwórczych lub innych szkodliwych substancji docierających do jelit. Takie właściwości ma również ciemne pieczywo, które jest bogate w błonnik.

3. Uwaga ! Wspomaga odchudzanie
Zawarty w nim błonnik wspomaga odchudzanie. W 100 g chleba żytniego znajduje się średnio aż 6 g tego składnika, a w chlebie zwykłym – ok. 5 g. Dla porównania w takiej samej ilości ziemniaków znajdziemy jedynie 1,5 g błonnika, a w pomarańczach – 1,9 g. W przypadku osób dbających o linię, ale nie tylko, duża zawartość błonnika w spożywanych produktach ma tę zaletę, że reguluje pracę układu trawiennego i hamuje apetyt. Błonnik wchłania wodę, dzięki czemu pęcznieje i wypełnia żołądek. Pewne badanie dowiodło, że zjadanie pełnoziarnistych produktów zapobiegało chorobie wieńcowej i zmniejszało tkankę tłuszczową. Wiele wskazuje na to, że zamiast po batonika zdecydowanie lepiej sięgnąć po pełnoziarnistą kanapkę. Zmiany zauważymy w talii.

4. Opóźnia procesy starzenia.
Pieczywo ma tajną broń przeciwko wolnym rodnikom – antyoksydanty. Są nimi wszystkie składniki mineralne, które możemy odnaleźć w różnych gatunkach (cynk, mangan czy selen), oraz witaminy (B, E). Antyoksydant przez to, że oddaje swój elektron rodnikowi, neutralizuje go.

5.Chroni przed rakiem
W prewencji nowotworów korzystne jest też spożywanie chleba z ziarnami. W ocenie lekarzy znakomity wpływ na zdrowie ma np. chleb słonecznikowy. Dzieje się tak za sprawą zawartego w słoneczniku kwasu linolowego, który może zapobiegać nowotworom sutka, płuc, czerniaka oraz jelita grubego. Zdaniem ekspertów z World Research Fund i American Institute for Cancer Research zawarta w chlebie słonecznikowym witamina E pozwala chronić organizm przed rakiem przełyku i gruczołu krokowego.
Ciemne chleby pełnoziarniste, które są źródłem antyoksydantów (np. selenu, cynku, manganu, witaminy E), mogą chronić dodatkowo organizm przed rozwojem wszystkich innych chorób nowotworowych. Dieta bogata w antyoksydanty jest bowiem uznawana nie tylko za odpornościową, ale także za przeciwnowotworową.

6.Poprawia pamięć i koncentrację
Zestaw składników odżywczych zawartych w chlebie sprzyja pracy mózgu, w tym poprawie pamięci i koncentracji. To zasługa witamin z grupy B. Chleb to także źródło węglowodanów, które są – szczególnie paniom – potrzebne. Potwierdzają to wyniki badań Amerykańskiego Towarzystwa Dietetycznego, które wskazują, że kobiety, które wyłączyły z diety węglowodany, gorzej orientowały się w przestrzeni, a ponadto wypadały mniej korzystnie w trakcie rozwiązywania testów zadaniowych. Jeśli chodzi o długofalowe skutki uzupełniania witamin zawartych m.in. w chlebie, to warto wiedzieć, że mogą one zapobiegać chorobom związanym z pamięcią. Naukowcy z Centrum Medycznego Uniwersytetu w Maryland odkryli, że witaminy z grupy B i witamina E, które znajdują się w pełnoziarnistych chlebach, chronią organizm przed różnymi chorobami, w tym chorobą Alzheimera.

7.Dodaje energii i siły
Wbrew powszechnej opinii jedzenie węglowodanów, ale z rozsądkiem, wcale nie szkodzi diecie. Nie dość, że zapobiega wahaniom stężenia cukru we krwi, to jeszcze dostarcza organizmowi energii, a tym samym staje się dla niego paliwem. Trzeba spojrzeć prawdzie w oczy – na listku sałaty ani żarówki by nie wymyślono, ani nie wybudowano by Rzymu.

8. Sprawdza się przy wrażliwym żołądku.
W dzisiejszych czasach żyjemy szybko i tak samo też jemy. Dolegliwości żołądkowe przytrafiają się przez to wielu osobom. W tym trudnym czasie, ale i w okresie osłabienia po infekcji, chorobie bądź operacji poleca się podawanie najzwyklejszego pszennego pieczywa. Jest ono na tyle lekkie i delikatne, że nie szkodzi żołądkowi.

9.Skuteczny antydepresant.Jego składniki łagodzą napięcie. Pszenne i żytnie chleby zawierają magnez redukujący objawy stresu i działający antydepresyjnie. Z kolei wszystkie ciemne odmiany chleba zawierają dodatkowo dużo błonnika, który również wspomaga organizm w walce z chorobami układu nerwowego. Okazuje się, że błonnik przez to, że oczyszcza jelita, poprawia też ich pracę. Tymczasem w zdrowym jelicie komórki mogą wyprodukować aż 80 proc. serotoniny nazywanej hormonem szczęścia.

Źródło hellozdrowie.pl

Po tylu wymienionych zaletach, aż chce się jeść !
Przepis wykonany przy pomocy ''Thermomixa'' Robota Monsieur Cuisine Plus

Chleb pszenno-żytni


-120ml ciepłej wody
-30g świeżych drożdży
-łyżeczka cukru

Prędkość 3, 15sekund. Pozostawić na 15 minut w zamknięciu .

Dodać następujące składniki :
-450g przesianej mąki pszennej (ja używam obecnie krupczatki)
-150g mąki żytniej
-ok 50-100g mix ziaren jeżeli ktoś lubi
-250ml wody ciepłej
-2łyzki oleju rzepakowego
-2łyżeczki soli

Ugniatanie przycisk Knead , 3minuty bez nałożonej nakładki na górze aby ciasto naprało również powietrza.

Ciasto wykładami do wysmarowanej olejem i opruszonej mąką keksówki.
Pozostawiamy w ciepłym miejscu na 30minut.
Po tym czasie wyjmujemy i ugniatamy ja chwilę i wkładamy ponownie, zostawiamy na 15minut i w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200stopni.

Ciasto
Przecinamy po środku, i smarujemy żółtkiem jajka na górze.
Chleb  piec na ustawieniu grzania góra-dół,  35-40min.

Smacznego !

2 komentarze:

  1. mmm!! jaki pyszny! Wesołych Świąt kochana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, również Wesołych i hucznego Sylwestra !!

      Usuń

Copyright © 2016 Polskie produkty , Blogger